Genom att lägga till prebiotiska fibrer till sin kost, kan man återupprätta de metabola förändringar som uppstår vid bristande intag av omega-3, visar en ny studie.
Omega-3-fattig diet är förenad med en rad metabola förändringar, såsom lägre kroppsvikt, högre blodsockernivåer och ökad uppbyggnad av triglycerider i levern. Dessa förändringar är oerhört ohälsosamma och kan på sikt, ge sjukdomsrelaterade symtom.
Enligt resultatet, som publicerades i Nutrition & Metabolism, kan införande av prebiotiska fruktooligosackarider återställa dessa metabola förändringar samt tillföra ökad energieffektivitet och främjad viktökning. Studien utfördes på möss.
Tarmfloran bidrar till reglering av vår energimetabolism. I och med detta kan alltså prebiotiska fruktooligosackarider minska de skadliga effekter som uppstår vid konsumtion av lågt omega-3. Trots detta, bör omega 3 alltid tillföras som tillskott och genom den vanliga kosten.
Source: Nutrition & Metabolism
2011, 8:44 doi:10.1186/1743-7075-8-44
Involvement of gut microbial fermentation in the metabolic alterations occurring in n-3 polyunsaturated fatty acids-depleted mice
Authors: B.D. Pachikian, A.M. Neyrinck, L. Portois, F.C. De Backer, F.M. Sohet, M. Hacquebard, Y.A. Carpentier, P.D. Cani, N.M. Delzenne
www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se
www.kolhydrater.org