En ny studie utförd av forskare vid University of Scranton i Pennsylvania visar att potatis inte bara är dåligt. Potatis har fått dåligt rykte i och med GI-trenden, och många har svårt att skilja på vad som är bra och mindre bra. Det är till exempel stor skillnad mellan potatismos som har högt GI och en potatis som är lagom kokt eller kokt och kyld.
Potatis är i själva verket laddad med viktiga näringsämnen som enligt nya studier kan bidra till att motverka både fetma och högt blodtryck. Potatis har lågt GI om man inte mosar den, utan steker eller kokar den al dente. Den innehåller endast 110 kalorier per 100 gram och har dessutom ett dussintals hälsosamma fytokemikalier och vitaminer som verkar hälsofrämjande.
En rå potatis har högre innehåll av fibrer och liksom många andra stärkelserika livsmedel, så är det ett hälsosamt alternativ så länge de inte är sönderkokade, mosade och/eller äts tillsammans med andra kolhydratrika livsmedel. Idag räknar man sällan GI och använder istället GB, vilket istället tar hänsyn till hela måltidens innehåll snarare än en enskild råvara.
Eftersom kokt potatis har svårsmälta fiberer, i form av stärkelse, så kommer de endast att ge cirka 77 kalorier per 100 gram. Näringsämnen som finns i potatis är exempelvis vitamin C, B6, B1 och B3 samt kalium, magnesium, järn, zink och fosfor, karotenoider och naturliga fenoler. 100 gram rå potatis ger nästan en fjärdedel av dagsbehovet av C-vitamin, vilket visar att potatis helt klart är ett livsmedel som kan kombineras med andra råvaror.
Nya studier visar dessutom att potatisens innehåll av fenoler och näringsämnen påverkar blodtrycket och övervikt i positiv riktning.
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologisk-mat.info
www.naturalnews.com
www.vegetarisk.info