En kost rik på pistagenötter skulle kunna bidra till en förbättrad hjärthälsa, visar en ny studie. Detta tyder återigen på att regelbundna portioner av nötter minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studiens forskare fann att en pistagerik diet gav ökningar i serum och antioxidanter samtidigt som det skedde en minskning i oxiderade låg densitet lipoproteiner (LDL), dvs det kolesterol som är mindre gynnsamt . Detta jämfört med en kost utan pistagenötter.
Studien publiceras först i juni 2010 – numret av The Journal of Nutrition och är utförd av forskare vid The Pennsylvania State University,
Pistaschmandlar har en av de högsta antioxidantnivåerna inom gruppen av nötter och innehåller betakaroten, g-tokoferol och lutein, vilka är de antioxidanter som också återfinns i mörkgröna bladgrönsaker.
Source: The Journal of Nutrition
Pistachios Increase Serum Antioxidants and Lower Serum Oxidized-LDL in Hypercholesterolemic Adults
Authors: Colin D. Kay, Sarah K. Gebauer, Sheila G. West and Penny M. Kris-Etherton.
www.kostkoll.se
www.receptkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttipset.se
www.ekologisk-mat.info
www.ekologiskaval.se
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.ayurveda-guiden.net
www.friskabarn.se
www.gravidkost.se