Nu har det kommit en ny bok som är mer detaljerad inom ekologisk mat och beskriver de vinster som man kan gå från en ekologisk, giftfri livsstil. Boken heter ”Organic Food Solution” och sammanfattas i mars-numret av Women’s Health.
Långt före den ekologisk maten såg dagens ljus, så grundas den ekologiska rörelsen Rodale INC 1930 av Ji Rodale, följt av 1942 års lansering av ekologiskt jordbruk och ett magazine med tema trädgårdsskötsel. 5 år efter grundarens start av den ekologiska rörelsen, så skapade han ytterligare en ideel organisation, numera känt som Rodale Institutet, där man forskar om de fördelar som finns med ekologiskt jordbruk. JI´s son, Robert Rodale, var en av de första att sträva för USDA´s ekologiska certifiering.
Boken Organic Food Solution är skriven av Maria Rodale och lyfter hurivida ett ekologiskt jordbruk kan läka och rädda oss, vår natur och våra djur.
Boken tar upp om jordbrukskemikalier, då dessa förstör markens naturliga förmåga att lagra och bearbeta Carbon. Mykorrhizasvamparna, som växer på växternas rötter och bidrar till att växthusgaser ur luften, dödas av kemikalierna.
Merparten av dagens kemikalier är inte biologiskt nedbrytbara, liksom kärnavfall och vi ser effekter från detta redan nu, då havslivet, natur och djur skadas. Detta syns i fortplantning, genom ökade mängder gifter i vattnet, i grödor och i djurens kött. Vi lider dessutom av infektioner och sjukdomar som astma, diabetes, MRSA, Parkinsons och cancer som alla är knutna till dessa kemikalier.
Läkare och forskare har numera visat att små doser och kumulativt små doser, kan vara lika giftiga som stora doser när det gäller kemikalier och gifter. Det finns således inga säkra gränser och det kanske mest oroande är den blandade cocktail som skapas från alla tillsatser och kemikalier vi utsätter kroppen för. Tänk också på att detta påverkas av dagens stress, för lite sömn, sämre näring och därmed sämre immunförsvar. Även kombinationer med läkemedel är okänd.
Syntetiska gödningsmedel, bekämpningsmedel, fungicider, och genetiskt modifierade organismer (GMO) blir allt vanligare, främst ur kommersiella avseenden.
Flertalet studier visar att vissa ekologiska livsmedel har högre halter av näring, såsom antioxidanter och mineraler såsom magnesium och selen. Detta sannolikt beroende av näringen i odlingsjorden, men även det faktum att grönsaker som odlas ekologiskt, också får mogna i sin naturliga takt. Detta till skillnad mot konventionellt odlade grönsaker som oftast plockas tidigt i mognadsprocessen. Ekologiska råvaror har även större halter av näringsämnen som är verksamt mot cancer, tex konjugerad linolsyra. Ekologisk odling är dessutom säkrare då den inte innehåller farliga kemikalier, antibiotika eller har odlats på åkrar med förorenat avloppsslam.
En ny studie visar att personer som äter ekologiska livsmedel minskar sitt intag av bekämpningsmedel med så mycket som 90 procent (University of Washington). En annan studie visar att vissa stammar med jordburna bakterier stimulerar även vårt immunsystem samt ökar serotoninnivåerna hos möss vilket kan innebära stort genomslag för forskning kring depression.
Läs boken av Maria Rodale för mer information!
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se