Omega-6/Omega-3-förhållande och risk för Alzheimers sjukdom

I en systematisk genomgång av studier som inkluderade resultaten från 14 studier på människor (7 prospektiva, 3 tvärsnitt, 1 kontrollerade, 3 fall-kontroll) och 13 djurstudier, syntes tydlig koppling mellan omega 3, omega 6 och Alzheimers sjukdom. Balansen av omega 3 och omega 6 påverkade hjärnans sammansättning och på så vis även patologin och beteendet vid Alzheimers sjukdom. Studierna visade således ett samband mellan omega-6 och omega-3-förhållande, kognitiv försämring, och förekomsten av demens.

Kommentar: Detta kan ha sin grund i omega 6-fettsyrornas inflammatoriska påverkan, och på så vis innebära att högt intag av omega 3 (så att det uppstår rätt förhållande mellan omega 3 och omega 6) kan vara en lämplig behandling.

Reference: ”The omega-6/omega-3 ratio and dementia or cognitive decline: a systematic review on human studies and biological evidence,” Loef M, Walach H, et al, J Nutr Gerontol Geriatr, 2013 Jan; 32(1): 1-23. (Address: Institute of Transcultural Health Studies, European University Viadrina , Frankfurt (Oder), Germany).

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu