Ökat intag av omega-3 fettsyror och vitamin C och E kan minska risk för cancer i bukspottskörteln, detta med över 30 procent, visar ny forskning.
Studien visar att 850 mg omega-3-fettsyror per dag associerades med 53 procent minskad risk för cancer i bukspottskörteln, jämfört med ett intag på mellan 330 och 580 milligram per dag. Resultaten publiceras nyligen i International Journal of Cancer där det också noterades att intag av vitamin C och E, visade på 31 och 33 minskningar procent för bukspottkörtelncancer.
Forskarna från University of California San Francisco rapporterade även att högt intag av mättade fetter och vissa enkelomättade fettsyror istället kan öka risk för cancer i bukspottskörteln, vilket idag är den fjärde vanligaste orsaken till cancerrelaterad dödlighet i USA.
Source: International Journal of Cancer
Volume 127, Issue 8, Pages 1893-1904
Intake of fatty acids and antioxidants and pancreatic cancer in a large population-based case-control study in the San Francisco Bay Area
Authors: Z. Gong, E.A. Holly, F. Wang, J.M. Chan, P.M. Bracci
www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.kolhydrater.org