Omega-3 fettsyror som tillskott kan minska allergiska IGE-reaktioner hos gravida, ammande och deras barn

En ny randomiserad studie har genomförts med 145 gravida kvinnor som alla riskerar att få allergiska spädbarn. De kvinnor som fick dagligt tillskott på 1,6 gram EPA per dag och 1,1 gram DHA per dag, med start i den 25: e graviditetsveckan och ända fram till efter 3,5 månads amning hade även lägre andel IgE-associerad sjukdomar.

Studien visade att desto mer DHA och EPA som kvinnorna fick i intag, desto lägre förekomst av IgE associerad sjukdom.  i

Reference:”Allergic disease in infants up to 2 yr of age in relation to plasma omega-3 fatty acids and maternal fish oil supplementation in pregnancy and lactation,” Furuhjelm C, Warstedt K, et al, Pediatr Allergy Immunol, 2011 Feb 20; [Epub ahead of print]. (Address: Division of Pediatrics, Department of Clinical and Experimental Medicine, Faculty of Health Sciences, Linköping University, Linköping, Sweden Clinical and Experimental Research, Faculty of Health Sciences, Linköping University, Linköping, Sweden).

www.kostkoll.se