En randomiserad, kontrollerad, cross-over studie med 40 friska vuxna testpersoner i åldrarna 51-72 år, visade att omega-3-fettsyror förbättrade den kognitiva funktionen och sänkte kardiometabola riskfaktorer, endast efter 5 veckors tillskott. Patienterna fick antingen 3 gram fiskolja per dag eller placebo under den 5 veckor långa testperionde, följt av en 5 veckors wash-out period.
Resultaten visade att försökspersonerna presterade bättre i minnestester, att de hade sänkt sitt blodtryck och att deras fettbalans (triglycerider, omega-3 och omega 6) var i bättre balans efter intag av omega 3-tillskott. Det systoliska blodtrycket, fasteglukos, och s-TNF-alfa visade på förbättrade värden, vilket i sin tur gav bättre resultat på genomförda kognitiva tester.
Resultat tyder på att omega-3 fettsyror kan förbättra den kognitiva funktioner hos friska försökspersoner efter endast fem veckors behandling och att det även kan hjälpa till att förhindra eller fördröja uppkomst av metabola sjukdomar och tillhörande kognitiva symtom.
Reference: ”Effects of supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids on cognitive performance and cardiometabolic risk markers in healthy 51 to 72 years old subjects: a randomized controlled cross-over study,” Nilsson A, Radeborg K, et al, Nutr J, 2012 Nov 22; 11(1):99. (Address: Anne Nilsson, Division of Applied Nutrition and Food Chemistry, Department of Food Technology, Engineering and Nutrition, Lund University, Lund, Sweden. E-mail: anne.nilsson@appliednutrition.lth.se
Läs mer om kost och hälsa:
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu