En ny studie som nyligen publicerades i British Medical Journal påvisar att höga halter av D-vitamin kan hjälpa till att sänka risken för tarmcancer. Studien, som var den största i sitt slag, bygger på nästan 2500 personer med eller utan tarmcancer. Syftet var att se vilken roll Vitamin D spelar vid förebyggande sjukdomsåtgärder.
Forskare från International Agency for Research on Cancer (IARC) i Lyon, Frankrike, och Imperial College London, jämförde 1248 patienter med tarmcancer med 1248 patienter i en kontrollgrupp. Observatörerna lyckades skapa en tydlig koppling mellan tarmcancer och låga nivåer av vitamin D-nivåer, vilket tyder på att en bibehållen hög nivå av D-vitamin kan bidra till att förhindra insjuknande.
Forskarna uppskattar även att en 10 procentig ökning av vitamin D-intag bland den brittiska befolkningen, skulle kunna minska tarmcancer med 7 procent. Dock, så visar inte studien om ökat D-vitamin ger ökningar av andra cancerformer.
Hittills finns det inga solida bevis för att en rimlig dos av kolekalciferol, vanligen den naturliga formen märkt som D3, är farligt. Tjugo minuter i sommarens solljus bidrar till att kroppen producerar omkring 20.000 IE solljus i kroppen, så ett D-vitaminkomplement bör ligga på det antalet enheter.
Forskning som bedrivs av Dr Robert Heaney från American Dietetic Association visar också att vitamin D3 har ett terapeutiskt index på 10, vilket gör det dubbelt så säker som vattnet när det tas i rimliga doser under 40.000 IE per dag.
Källa: NaturalNews
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.vitaminochmineral.se
www.rawfood-kost.se
www.receptkoll.se