Ökat intag av kalcium och högre blodnivåer av D-vitamin kan öka viktminskningen, visar en tvåårig klinisk prövning.
Genomsnittligt kalciumintag på 580 milligram per dag och blodnivåer på 30,2 nanogram D-vitamin per milliliter förknippades med 5,3 kilos viktminskning under prövningens två år av ingrepp. Resultatet publicerades nyligen i American Journal of Clinical Nutrition.
Lägre kalciumintag med endast 156 milligram och blodnivåer på 14,5 nanogram D-vitamin per milliliter sattes också i samband med förbättrad kroppsvikt (förlust på 3,3 kilo under två år).
Kalcium har tidigare satts i samband med viktminskning, sannolikt på grund av att D-vitamin för ut kalcium i blodbanan och minskar försurningssymtom som uppkommit från stort intag av socker, vete, stor stress eller andra faktorer som ger försurning. Dessa påverkar dessutom cellens metabolism och immunförsvaret.
Source: American Journal of Clinical Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.3945/ajcn.2010.29355
Dairy calcium intake, serum vitamin D, and successful weight loss
Authors: D.R. Shahar, D. Schwarzfuchs, D. Fraser, H. Vardi, J. Thiery, G.M. Fiedler, M. Bluher, M. Stumvoll, M.J. Stampfer, I. Shai
www.viktminskningstips.net
www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se
www.zarahssida.se