Nypon kan minska risk för hjärtkärlsjukdom

En randomiserad, dubbelblind, cross-over studie utförd på 31 överviktiga individer med normal eller nedsatt glukostolerans visade att nyponpulver kan minska riskerna för kardiovaskulär sjukdom. Försökspersoner fick en daglig dos av pulverdryck, baserad på 40 g nyponpulver, under 6 veckors tid. Under studien mättes kroppsvikt, glukostolerans, blodtryck, blodlipider och markörer för inflammation. Resultatet visade att gruppen som fick nyponpulvret hade en sänkning av det systoliska blodtrycket, den totalt plasma-kolesterolen, low-density lipoprotein (LDL) kolesterolet, LDL / HDL kvoten samt minskade inflammationsvärden. Resultatet visar att en daglig konsumtion av nyponpulver kan minska riskerna för kardiovaskulär risk hos överviktiga personer. 

Reference: ”Effects of rose hip intake on risk markers of type 2 diabetes and cardiovascular disease: a randomized, double-blind, cross-over investigation in obese persons,” Andersson U, Berger K, et al, Eur J Clin Nutr, 2012 May; 66(5):585-90. (Address: C Holm, Department of Experimental Medical Science, Lund University, Lund, Sweden. E-mail: cecilia.holm@med.lu.se ).

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu