Mer än en tredjedel av europeiska barn är feta eller överviktiga, visar en nyligen publicerad rapport från forskningsorganisationen Datamonitor.
UK Food Standards Agency´s (FSA) definition av fetma är när människor har lagt på sig så pass mycket vikt, så att det äventyrar deras hälsa.
Rapporten omfattar ett flertal länder och det konsumtionsmönster som går att avläsa hos ländernas 5-13 åringar och deras föräldrar. Studerade länder är: Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Ryssland, Spanien, Sverige, Storbritannien, USA, Kanada, Brasilien, Australien, Japan, Sydkorea, Kina , Indien, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Sydafrika.
Orosmoment inom kosthållningen är främst: Hög konsumtion av kolsyrade drycker och snacks medan produkter från bageri och spannmål är de mest populära bland barnen i Europa och Mellanöstern. Då har man inte heller lyft aspekter som tillsatser, kemikalier och miljögifter, samt påverkan från stillasittande, genmanipulerad läskedryck, mobilstrålning, näringsbrister m.m.
Tillverkarna försöker främja hälsosam sina barns mat genom att utveckla produkter med hög fruktinnehåll, visar rapporten. Att fruktos bryts ner i levern och 20% omvandlas till fett och lagras in, är en tickande bomb. Att detta ger påverkan på levercellerna är även en orsak till nedsatt reningsförmåga vilket innebär en lever som skickar ut blod som innehåller slagg/skräp. (Läs mina tidigare inlägg om: Fruktos, om Stärkelsesirap, om fruktos och Metabolism samt om Majssirap)
I Storbritannien är 27 procent av barnen överviktiga (forskning från BBC). Fetman kan i sin tur öka risker för insulinresistens och typ 2 diabetes samt flertalet andra sjukdomar såsom nedsatt immunförsvar, allergier, fysisk inaktivtet på grund av orörlighet, astma och koncentrationssvårigheter m.m.
Källa: Nutraingrediens
www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.lektipset.se
www.familjetipset.se
www.motionstipset.se
www.elitkoll.se
www.gravidkost.se
www.vitaminochmineral.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.rawfood-kost.se