Sockerrika produkter och alkohol aktiverar hjärnans belöningssystem via lusthormonet dopamin. Dopamin gör oss glada, upprymda och att vi känner oss tillfreds med livet. Det är detta hormon och den härliga känsla som det ger, som gör att vi vill dricka mer eller äta mer.
När man intar saker som hela tiden aktiverar vårt belöningssystem, så gör kroppen om det, så att det blir beroende av att aktiveras. Det är det som har skett när vi inte längre kan sluta med alkoholen eller den sockerrika godispåsen. Nu har en forskargrupp upptäckt att en receptor för glycin är en viktig faktor i belöningsproblematiken. Glycin hör till de 20 vanligaste aminosyrorna (dvs delar av proteiner).
Genom denna upptäckt har forskarna upptäckt att sug efter aktivering av belöningssystemet kan hållas i schack med substanser som blockerar glycin. Dessa glycinåterupptagshämmare kan med andra ord användas för att behandla alkoholism och andra beroenden. Läkemedlet har testats i en klinisk studie, genomförd på alkoholister. Det går ut på att höja glycinnivåerna i hjärnan hos alkoholister och på så sätt minska suget och alkoholens effekter i belöningssystemet.
Källa: TT