I en lagrådsremiss från 28 januari 2022, står att läsa en lagändring av organdonation. De nya reglerna började gälla från och med 1 juli 2022.
Om man läser propositionen, så framgår det inte riktigt vad som faktiskt har ändrats. Det är istället väldigt otydligt och man får intrycket att det endast handlar om medicinsk behandling före dödsfall. Om man istället går in och läser på socialstyrelsens faktablad med frågor och svar som kom in under Socialstyrelsens webinariet så ser man att det verkar vara en förändring i hur man ser på donationsvilja. Tidigare så har man behövt bevisa att en patient vill donera dina organ. Nu förmodar man istället en positiv inställning till donation om det inte är registrerat motsatsen. Detta betyder alltså, att om du inte har registrerat organinställning så kan de utreda om det föreligger hinder, och använda dina organ.
Det finns många patienter som har behov av organdonation och det är såklart fantastiskt om dessa människor får hjälp. Det stora problemet är att organ även går till svarta börsen och läkemedelsforskning m.m. Det är nog svårt att veta hur många det gäller, men om man inte vill ge sina organ till den typen av ändamål så bör man således registrera sig på socialstyrelsens hemsida och kryssa i att man inte vill donera sina organ. Det står också på flera ställen att man som närstående kan förmedla en önskan från sitt barn eller annan närstående, men att det bara är en önskan och inte ett juridiskt beslut. Det är svårt att tolka vad det betyder, men jag tolkar det som att de kan göra en utredning och ta organen oavsett en närståendes och förälders önskan, om det inte föreligger hinder. Det står tydligt att inställning numera är positiv till organdonation, så utgångspunkten är alltså att man som patient vill donera sina organ, inte tvärtom Det behövs isåfall bevisas från närstående, om det inte är registrerat och hur ska du bevisa det om det inte förekommer testamente eller registrering i donationsregistret.
Det kan alltså vara klokt att registrera sig oavsett önskan, så att det är tydligt.
Ni ser utdrag från socialstyrelsens faktablad nedan:
1.1 Jag undrar om man får gå vidare till donation med en patient som
inte har registrerat sig i registret eller lämnat ett annat skriftligt dokument om donationsviljan och som helt saknar närstående?
1.2 Vad gäller om det verkligen inte finns några närstående? Kan patienten donera då?
Förutsättningarna för donation enligt 3 § transplantationslagen ska alltid utredas:
vilja eller inställning till donation, om särskilda skäl föreligger eller om personen
är undantagen donation för att den avlidne vid sin död var vuxen och hade en
funktionsnedsättning av sådan art eller grad att personen som vuxen uppenbarligen inte kunnat förstå innebörden av och ta ställning till donation. Om utredningen visar att den avlidne inte har motsatt sig donation, eller det finns anledning att anta att ingreppet inte strider mot den avlidnes inställning till
att donera, är donation möjlig. Svaret är alltså ja, donation är möjlig under
SOCIALSTYRELSEN 2022-06-27 2(7) förutsättning att en utredning har gjorts och den visar att det inte finns något som talar emot donation. Av dokumentationen ska framkomma att man utrett att det saknas närstående och att man utrett förutsättningar för donation enligt 3 § transplantationslagen. Eftersökning av närstående sker idag ofta enligt lokala rutiner, exempelvis via sökning i folkbokföringen, och inte sällan med hjälp av polisen.
2 Utifrån tidigare exempel. Är det rätt förstått att vi förmodar en negativ
inställning till donation? Dvs. en medvetslös patient som inte har anhöriga och inte finns i registret kan inte bli donator?
Man förmodar en positiv inställning till donation om inget talar emot det. Se vidare svar på fråga 1.
10 Om viljan om donation hos den avlidne (över 18 år) är känd för en
förälder men inte finns registrerat någonstans, kan jag som förälder besluta om donation?
Enligt lag ska donation utgå från den enskildes vilja eller inställning. Om viljan
hos den avlidne, som är över 18 år, är känd kan du som förälder förmedla den informationen. Detta innebär inte att du som förälder beslutar om donation utan förmedlar en känd vilja och donation är då möjlig, om det inte finns andra hinder för donation.
Du registrerar ditt beslut via denna länk: Anmäl dig till donationsregistret – Socialstyrelsen