Jag älskar rödbetor i form av rödbetsjuice, rödbetssoppa eller kokta rödbetor med lite krossade, överströdda valnötter. Flera studier har påvisat rödbetans fantastiska egenskaper, både som antioxidant och som ett nitratrikt livsmedel. Nitratrika livsmedel ökar blodet till de viktiga områden av hjärnan som kräver blod, särskilt vid ålderdom.
Nitrathalter finner du i följande livsmedel:
Mycket höga,> 250 – Selleri, krasse, körvel, sallad, rödbetor, spenat, ruccola
Hög, 100 till <250 - Rotselleri, kinakål, endive, fänkål, kålrabbi, purjolök, persilja
Mellanöstern, 50 till <100-kål, dill, majrova, savojkål
Låg, 20 till <50 - Broccoli, morot, blomkål, gurka, pumpa, cikoria
Mycket låg, <20 - kronärtskocka, sparris, bondbönor, aubergine, vitlök, lök, gröna bönor, svamp, ärter, paprika, potatis, sommar squash, sötpotatis, tomat, vattenmelon
Rödbetans och nitratrika livsmedel och dess positiva påverkan på kroppen, stärks av studierna från Wake Forest University som alltså bekräftar det ökade blodflödet till viktiga delar av hjärnan. Tillströmningen kan på så sätt minska symtom och förlopp vid demens.
(Presley TD et al 2010).
Sources:
Vital Choices Newsletter
www.zarahssida.se
www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se