Nitratrika livsmedel (rödbetor) kan öka blodflödet till hjärnan och motverka symtom vid demens

Jag älskar rödbetor i form av rödbetsjuice, rödbetssoppa eller kokta rödbetor med lite krossade, överströdda valnötter. Flera studier har påvisat rödbetans fantastiska egenskaper, både som antioxidant och som ett nitratrikt livsmedel. Nitratrika livsmedel ökar blodet till de viktiga områden av hjärnan som kräver blod, särskilt vid ålderdom. 

Nitrathalter finner du i följande livsmedel:

Mycket höga,> 250 – Selleri, krasse, körvel, sallad, rödbetor, spenat, ruccola

Hög, 100 till <250 - Rotselleri, kinakål, endive, fänkål, kålrabbi, purjolök, persilja

Mellanöstern, 50 till <100-kål, dill, majrova, savojkål

Låg, 20 till <50 - Broccoli, morot, blomkål, gurka, pumpa, cikoria

Mycket låg, <20 - kronärtskocka, sparris, bondbönor, aubergine, vitlök, lök, gröna bönor, svamp, ärter, paprika, potatis, sommar squash, sötpotatis, tomat, vattenmelon


Rödbetans och nitratrika livsmedel och dess positiva påverkan på kroppen, stärks av studierna från Wake Forest University som alltså bekräftar det ökade blodflödet till viktiga delar av hjärnan. Tillströmningen kan på så sätt minska symtom och förlopp vid demens.
(Presley TD et al 2010).
 
Sources:
Vital Choices Newsletter

www.zarahssida.se
www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se