Neotam, sötningsmedlet som ersätter aspartam

I USA introduceras sötningsmedlet Neotam som ett alternativ till det omtalade sötningsmedlet aspartam. Neotam är mycket sött och behövs endast i väldigt små mängder i ett livsmedel. Detta gör att det inte behöver anges på förpackningarna i USA, vilket har väckt stor debatt inom hälsorörelsen. 

Neotam som godkänd ingrediens inom EU

Neotam kan ses som en släkting till aspartam och liksom just aspartam, är det riskabelt för personer med sjukdomen fenylketonur. Med anledning av det, borde ämnet absolut deklareras. Vid tillverkningen används 3-dimetylbutyl, ett ämne som finns på EPA:s lista över våra mest farliga ämnen. Ämnet är redan godkänt i EU och har numret E961. 

Livsmedel med neotam

Liksom aspartam och Nutra Sweet, så är neotam utvecklat av GMO-giganten Monsanto. Sötningsmedlet godkändes 2002 av Food and Drug Administration (FDA) och används idag i läsk, mejeriprodukter, yoghurt, frysta desserter och till och med i de flesta tuggummin som finns på marknaden. Neotam klarar högre temperaturer än aspartam, vilket gör det ännu mer populärt i färdiga rätter och bakverk.

Neotam har blivit en vanligt förekommande ingrediens i hundratals livsmedel och är ofta blandad med andra syntetiska sötningsmedel. Det finns även som innehåll i djurfoder till de djur som vi människor sedan skall äta. 

Neotam – behövs inte anges på innehållsdeklarationen

Uppskattningsvis är neotam mellan 7.000 till 13.000 gånger sötare än vanligt socker och eftersom FDA inte kräver att de ingredienser som understiger en procent anges på varan, så behöver inte tillverkarna ange det i innehållsförteckningen. Många gånger finns neotam inräknat i benämningen ”naturliga smaker”.


Neotam är starkt koncentrat, vitt kristallint pulver som innehåller samma syntetiska derivat av två aminosyror som aspartam – L-asparaginsyra och L-fenylalanin – plus metanol eller träsprit. Då föreningen 3-dimethylbutyl har lagts till, så hävdar Monsanto att neotam är helt säkert, vilket sannolikt inte stämmer. 3-dimethylbutyl står på Naturvårdsverkets (EPA) lista över mest farliga kemikalier.


Neotam, en fenylalaninkälla

Livsmedel med neotam behöver inte heller deklareras som Fenylketonuri-källa (PKU), såsom man i många fall gör med en varning på etiketterna. Fenylketonuri – eller PKU – är den term som används för de personer som lider av den metaboliska sjukdomen fenylketonuri. Dessa personer kan inte konsumera produkter som innehåller fenylalanin. Med anledning av det, så är det otroligt anmärkningsvärt att neotam inte behöver deklareras med varningstext eftersom det kan vara farligt för dessa personer.

Forskning visar att dessa konstgjorda kemikalier leder till viktökning genom att snabbt stimulera frisättning av insulin och leptin, de två hormoner som är direkt relaterade till mättnad och fettinlagring.

Aspartam har kopplats samman med en rad hälsorelaterade symtom såsom:  
 
Huvudvärk/migrän
Illamående
Magont
Trötthet, då glukostillförsel till hjärnan blockeras
Sömnsvårigheter
Synrubbningar
Ångestattacker
Depression
Astma och tilltäppt bröst
 
Även samband med andra redovisade störningar:
 
Emotionella störningar
Epilepsi
Fibromyalgi
Kronisk trötthet
Parkinsons sjukdom
Minnesförlust och Alzheimers sjukdom
Cancer
För tidig födsel och missbildningar
 
En dansk studie visar tydligt hur läskedrycker med artificiella sötningsmedel har samband med för tidig födsel. Ju fler burkar desto tidigare kom barnet. Gravida kvinnor bör ALLTID undvika artificiella sötningsmedel som aspartam och neotam. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20592133


Källa:
www.gunnarlindgren.com
www.naturalnews.com
www.kostkoll.se
www.kolhydrater.org

www.kostkoll.se
www.kolhydrater.org