Har du problem med gallan?
Öka gärna ditt intag av lecitin, då lecitin är en av de ämnen som tillsammans med kolestrol (fett),oorganiska salter och gallsalter bidrar till produktion av galla i levern. Lecitin är ett fettämne utav mättade fettsyror, omättade fettsyror, fosfor, kolin och ingår i våra celler. Om din produktion av galla är låg, så blir gallan trögflytande och det bildas klumpar (gallsten). Om du har allergiska reaktioner i kroppen, så kan sannolikt även slemhinnorna i gallgångarna svullna upp, vilket kan stoppa flödet. Dessa förträngningar kan ge stopp i gallgångarna, vilket leder till mindre förmåga att bryta ner fett, samt sannolikt även till gallsten.
Största delen av gallan återanvänds genom upptag längre ner i tarmen, men dess funktion är oerhört viktig eftersom den hjälper oss att spjälka fettsyror samt verka som transport för kemikalier/tungmetaller. Om du opererar bort gallblåsan så fortsätter tillverkningen i levern, vilket istället kan ge gallsten i levergångarna. Gallblåsans funktion är att lagerföra galla och portionera den vareftersom. Bortoperererad gallblåsa innebär således att kroppen inte har förmågan att frisätta den galla som behövs. Detta kan skapa problem med att bryta ner fetter, på samma sätt som vid kost med för lite fett, anorexi eller bulimi, då dessa medverkar till att det inte finns tillräckligt med material till gallproduktionen.
Mina örttips…
Berberis kan stimulera gallan, motverkar gallkramp, gallblåseinflammation, leverproblem, förstorad mjälte och förbättrar mage/tarmstörningar.
Cascara Sagrada kan verka främjande vid förstoppning, gallsten samt ökar utsöndring av galla.
Kruskräppa verkar blodrenande, rensande och galldrivande samt stärker mjälten och är bra mot akne.
Maskros är galldrivande, toppen vid matsmältningsbesvär, som stimulans för lever, njurar, gallblåsa och för ökad basbildande.
Vaxpors/Myrten stöttar levern och gallan, motverkar diarré, gulsot och verkar läkande.
Verbena/Järnört löser kramper, är urindrivande, galldrivande, verkar lugnande och kan även det, fungera bra mot gulsot.
Tänk på att följa anvisningar om varje enskild ört och stäm av med någon om du är osäker!
www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.gravidkost.se