Mörk choklad kan sänka kolesterolhalten för personer med diabetes, enligt en nyligen genomförd universitetsstudie. Forskare från University of Hull och Hull York Medical School hävdar att kolesterolnivåerna minskade i den grupp diabetiker som fick 45 gram mörk choklad, rik på polyfenoler. Gruppen som erhöll den antioxidantrika chokladen innefattade 12 diabetiker.
”Denna studie visar att mörk choklad kan ge en potentiell minskning av kardiovaskulära risker, utan att åsamka skadliga risker på vikten, insulinresistensen eller på den glykemiska kontrollen”, säger Steve Atkin, professor i diabetes och endokrinologi.
Resultaten publicerades i Diabetic Medicine tidigare i veckan och är enligt universitetet, den första studie som rapporterar om följder från choklad hos personer med typ 2-diabetes. Studien genomfördes under en period av 16 veckor.
Source: Diabetic Medicine
Published online ahead of print
Title: High-cocoa polyphenol-rich chocolate improves HDL cholesterol in Type 2 diabetes patients
Authors: D. Mellor, T. Sathyapalan, E. S. Kilpatrick, S. Beckett and S. L. Atkin
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.detox-guiden.se
www.detoxa.nu
www.zarahssida.se