Jag får ofta frågor beträffande akrylamid och den debatt som vid flera tillfällen har lyft frågan om dess eventuella cancerframkallande påverkan.
Akrylamid är ett ämne som bildas när aminosyran asparagin och socker hettas upp i höga temperaturer över 150 grader såsom vid stekning, bakning, fritering och rostning. Reaktionen är den som skapar arombildning och brunfärgning vid tillagning och är vanligt förekommande inom matlagning- och konditorsvärlden.
Vi alltför höga doser kan akrylamid ge nervskador med symtom som domnande och stickande känsla i muskulatur och nerver. I dagsläget är rekommendationen att minska ner på ämnet men den lilla del som finns i exempelvis chips, är minimal i sammanhanget.
Upphettningsmetoder påverkar även andra energi- och näringskällor genom att minska näringen i maten (genom negativ påverkan på mineraler och vitaminer), minska vattnetmängden i livsmedlet, skapa härdade fetter utifrån fleromättade, mättade och omättade fetter samt ge raffinerat socker av det naturliga råsockret.
Mat som har upphettats hårt har oftast längre hållbarhet, är näringsfattig, tappar tuggmotstånd och saknar nödvändiga enzymet till matspjälkningen. Samma sak gäller den mat som upphettas flera gånger, då främst i snabb upptining eller värmerocess såsom i en microvågsugn.
Välj istället naturlig mat som upphettas på låg värme, under kort tid och som är så rå som möjligt!