Berikning av fruktsaft med mikrokapslat järn kan vara ett enkelt och kostnadseffektivt sätt för att stärka järnnivåerna hos de kvinnor som har risk för järnbrist, visar en ny spansk studie.
Kvinnor med låga järnhalter återfick sina rätta och friska nivåer av järn redan efter 16 veckor med ett daglig glas apelsinjuice berikat med mikrokapslat järnpyrofosfat. Studien utfördes av Spaniens Institute of Food Science and Technology och Nutritions (ICTAN).
Source: British Journal of Nutrition
Published online ahead of print, FirstView Articles, doi: 10.1017/S0007114510005490
Efficacy of a microencapsulated iron pyrophosphate-fortified fruit juice: a randomised, double-blind, placebo-controlled study in Spanish iron-deficient women
Authors: R. Blanco-Rojo, A.M. Perez-Granados, L. Toxqui, C. Gonzalez-Vizcayno, M.A. Delgado, M.P. Vaquero
www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se
www.friskabarn.se