Många amerikaner som tror att de har allergier mot mat, påvisar en ny metastudie som nyligen publicerades i Journal of American Medical Association.
Forskare från Stanford University undersökte 72 studier av födoämnesallergier och konstaterade att intresset för födoämnesallergier ökar. Det finns dock inga bevis på att födoämnesallergier blir vanligare, men sannolikt har mer än 1 till 2 procent av den amerikanska befolkningen, just denna problematik.
En av anledningarna till den växande osäkerheten inom området är att det är mindre lätt att diagnosera allergier, då den amerikanska sjukvården inte har en påtaglig skillnad mellan en ”verklig” allergi och en matintolerans.
En annan sak som jag tycker är viktig att lyfta in i diskussionen är hur miljögifter, GMO, tillsatser (natriumglutamat), kemikalier, socker och vete påverkar tarmslemhinnan. En skadad slemhinna i tarmen ger liknande symtom som en födoämnesintolerans. Även lektiner från tex bönor eller morötter kan påverka.
Läs mer om födoämnesallergier och födoämnestester:Kostkoll
Source: Journal of the American Medical Association
2010; 303(18):1848-1856
Diagnosing and Managing Common Food Allergies: A Systematic Review
Authors: Jennifer Schneider Chafen; Sydne Newberry; Marc Riedl; Dena Bravata; Margaret Maglione; Marika Suttorp; Vandana Sundaram; Neil Paige; Ali Towfigh; Benjamin Hulley; Paul Shekelle
www.kostkoll.se
www.friskabarn.se
www.vitaminochmineral.se
www.gravidkost.se
www.receptkoll.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info