Det är mycket spännande med maskulin och feminin energi, och att det nödvändigtvis inte behöver betyda manligt eller kvinnligt på det sätt som vi har lärt oss i Sverige. Inom andlighet är det viktigt att se över balansen mellan feminint och maskulint, och se hur vi använder vår kraft. Hur agerar du i olika situationer. Forcerar du fram det du önskar eller använder du din inre feminina kraft? Har du balans mellan dessa två energier, såsom yin och yang återspeglas i den kinesiska filosofin. Och har du en stark jordning till den feminina mjuka energi som moder jord sänder till oss.
Som jag ser det, så har vi alla både maskulint och feminint inom oss, och att det är viktigt att ha balans mellan dessa två ytterligheter. Det behöver inte betyda att man som man inte är manlig, utan att man bejakar sina kvinnliga sidor med vårdnad om kroppen och själen, och att man väljer tillit framför att forcera. Risken är att relationer, jobbsammanhang, möten och hälsa påverkas av obalans inom dessa energier.
tillbaka i tiden har maskulin energi styrt vårt samhälle, med prestation och forcering av det vi önskar oss. Det kan bidra till utmattning och att vi är helt slut av den starka energi vi använder oss av där vi presterar istället för att lyssna på vårt inre och vår hälsa. Det anses ofta mindre vanligt och mindre okej att använda feminin energi, som är mjuk, där vi vårdar oss själv och vårt inre. Och där vi använder vår inre styrka och tillit för det vi önskar oss av livet. Det viktiga är att ha god balans, och att dessa två ytterligheter ska få smälta samman till en hel människa.
Det som krävs är att vi börjar inifrån och balanserar upp oss själva, för då kommer även vårt samhälle och arbetsplatser m.m. bli mer mjuka och fria. Detta innebär inte kvotering på det sätt som vi är vana vid, utan att feminin energi får ta plats på alla arbetsplatser oavsett om det är ett kvinnligt eller manligt yrke.
Läs gärna denna fina uppsats av Emma Lundström Björk, där hon beskriver hur man kan göra en arbetsplats mer varm och feminin, så att fler trivs: Emma Lundström Björk