Minskad nedbrytning av histamin anses vara relaterad till IgE-överkänslighet som orsakas av histamin. Atopiska eksem (AE) kan vara mycket komplicerade, med skov som utlöses av IgE-medierad allergi mot olika sorters födoämnen. I en undergrupp av patienter med atopiska eksem visade allergitesterna på ett negativt provsvar, detta trots att patienterna rapporterade en försämring av sina atopiska eksem, när de åt vissa födoämnen. Reaktionerna liknade de som uppstår vid en histaminintolerans (HIT), men styrkes alltså ej av provsvaret.
En ny studie visar att högre mängd histaminplasma i kombination med minskad nedbrytningskapacitet av histamin kan påverka det kliniska förloppet hos patienter med atopiska eksem (AE). Histamin finns i eller frisätts av olika livsmedel såsom alkokol, ananas, aubergine, jordgubbar, kakao, lax, makrill, ost, sill, skaldjur, spenat, spannmål, tonfisk, vin, äggvita och öl.
Histamin tillverkas dessutom när vi blir bitna av en mygga, för att döda bakterierna i myggans saliv och därmed minska infektionsrisken. Födoämnen som frisätter histamin kan ge överkänslighetsreaktioner såsom huvudvärk, klåda och diarre.
Läs hela studien: Jacionline
Läs mer om Histamin: Pycnogenol
www.kostkoll.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.piggabarn.se
www.kosttipset.se
www.gravidkost.se