Ny forskning visar att kost rik på fullkorn kan vara lika effektivt som blodtryckssänkande läkemedel. Studien publicerades nyligen i American Journal of Clinical Nutrition.
Forskarna rapporterade en signifikant minskning av systoliskt blodtryck på 6 och 3 mm Hg hos de som valde en kost med fullkornsrika livsmedel såsom gröt och fullkornsbröd. Denna förbättring i det systoliska blodtrycket kan tänkas minska förekomst av hjärtinfarkt och stroke med minst 15 till 25 procent.
Studien genomfördes av forskare vid Aberdeen University och Rowett Institutet för nutrition och hälsa, och finansierades av Food Standards Agency och den skotska regeringen.
Source: the American Journal of Clinical Nutrition 2010
Published online ahead of print: August 4, 2010
Effect of increased consumption of whole-grain foods on blood pressure and other
cardiovascular risk markers in healthy middle-aged persons: a randomized controlled trial. P. Tighe, G. Duthie, N. Vaughan, J. Brittenden, W. G. Simpson. S. Duthie, W. Mutch, K. Wahle, G Horgan, F. Thies
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.friskabarn.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.zarahssida.se