Aminofosfolipider och lecitiner såsom ägg och soja kan minska bildning av akrylamid, visar ny forskning. I studien undersöktes ägg, lecitin från soja, fosfatidyletanolamin (PE) och etanolamin. Resultatet publicerades i Foodchemistry och visar att dessa källor kan minska bildning av akrylamid på ett väldigt effektivt sätt.
Akrylamid är ett känt nervgift och en misstänkt cancerogen. Akrylamiden bildas när värme skapar en reaktion mellan socker och aminosyran aspargin. Det också denna bruna färg som du ser när du stekar, rostar eller grillar din mat.
Source: Food Chemistry
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.foodchem.2010.10.084
Amino phospholipids and lecithins as mitigating agents for acrylamide in asparagine/glucose and asparagine/2,4-decadienal model systems
Authors: R. Zamora, R.M. Delgado, F.J. Hidalgo
www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se
www.zarahssida.se