Lax under graviditeten ger minskad inflammation hos fostret

En ny studie visar att lax kan minska inflammation, vilket stödjer tidigare forskning om omega 3-fetternas positiva påverkan vid inflammatoriska tillstånd. Forskarna bedömde huruvida lax, som var rik på omega-3, kunde inverka på foster hos gravida kvinnor. Kvinnorna fick antingen lax 2 gånger per vecka eller behöll sin egen kosthållning under försöksperioden.

Cellytans intercellulära adhesionsmolekyl 1 (ICAM-1) och vaskulära celladhesionsmolekyl 1 (VCAM-1) bedömdes och närvaro och frånvaro av bakteriell LPS i 24 h. Cytokin- och tillväxtfaktor mättes med hjälp av en multiplex analys. Resultatet visade att en kost rik på intag av lax under graviditet dämpade fostrens EG-aktivering, vilket inverkar på kroppens förmåga att förhindra inflammatoriska processer.


Reference:”Salmon consumption by pregnant women reduces ex vivo umbilical cord endothelial cell activation,” van den Elsen LW, Noakes PS, et al, Am J Clin Nutr, 2011 Oct 19; [Epub ahead of print]. (Address: Institute of Human Nutrition and Developmental Origins of Health and Disease Division, School of Medicine, University of Southampton, Southampton, UK. E-mail: pcc@soton.ac.uk ).

Mer om kost, näring och medicin:


www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.receptkoll.se
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.d-vitamin.biz
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.skoldkortel.info
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.gravidkost.se
www.smoothie-recept.se
www.medicinsk-geologi.se