Papayafrukten kallades Fruit of the Angels av Christopher Columbus, är tropiskt söt och med ett stort terapeutiskt värde inom medicinen. Inom många komplementärmedicinska behandlingar används papayan, och då alltid varje del av papayaträdet och dess frukter. Urbefolkningar runt om i världen har känt av och använt de hälsofrämjande fördelar som papaya har i flera hundra år och nu har dess goda effekter även anammats av den moderna medicinen.
Papaya är en utmärkt källa för vitaminer, mineraler och enzymer. Den mogna frukten innehåller en god mix av antioxidanterna och vitaminerna C, E och A (betakaroten) tillsammans med folat och kalium. Det sannolikt största användningsområdet är dock fruktens papain, som är otroligt bra och potenta enzymer.
Enzymet hjälper till att smälta protein och minskar inflammation. Papain är 3 gånger mer förekommande i grön papaya än i de frukter som är fullt mogna. Tänk alltså på att köpa en halvmogen papaya. Samma sak gäller ananas, som innehållet enzymet bromelain. Det sitter mest i det vita innehållet längst in, så en klok ide kan vara att använda hela frukten och råsaftcentrifugera, istället för att skära bort det mest hälsosamma.
Det finns trots allt även enzymer i det söta fruktköttet så ananas är bra oavsett, vilket du märker om du äter mycket av fruktköttet. Enzymerna i ananas och kiwi kan ge en brännande känsla på tungan eftersom de är så effektiva.
Carica papaya, som kallas Pawpaw i Australien och Nya Zeeland, är den mest kända arten för att främja god hälsa och välbefinnande. Alla delar av växten och frukten används på olika sätt och frukt och extrakt från utsäde är effektiva mot bakterierba Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli och Shigella flexneri. Fröna är också rika på lättsmält protein och innehåller alkaloiden carpaine.
Carpaine har en lugnande effekt på hjärtat, luftrör och muskler, vilket gör den idealisk för lung- sjukdomar som bronkit och astma. Infödda i South Sea öarna har länge använt papayafrön som preventivmedel och som ett effektivt sätt för att motverka parasiter. Papayabarken kan man använda för att motverka tandvärk, medan roten kan kokas som te för gulsot, inälvsparasiter och blödningsrubbningar.
Bladen anses vara den mest kraftfulla delen av trädet, men även skalet på omogna och mogna frukter är oerhört bioaktiva. Bladen innehåller 15 gånger mer av det lättsmälta proteiner som finns i fullt mogna frukter och innehåller höga halter av enzymet papain. Skalet på mogna gröna papaya är ännu snäppet rikligare på detta potenta enzym. Tänk dock på att det är viktigt att papayan och dess skal inte är besprutat. Om det har används bekämpningsmedel, så behöver frukten skrubbas och du kan lägga den i ett vattenbad med 2-3 Liter vatten och 1 dl vitvinsvinäger, cirka 15-20 minuter. Detta tar bort det mesta av bekämpningsmedlet, även om det bästa alltid är en helt, ren frukt.
Papaya har visat sig förebygga och läka ut sjukdomar som cancer, hjärt-och kärlsjukdomar, makuladegeneration och artrit, främst på grund av de goda enzymerna. Magen och matsmältningen blir bättre med de enzymer och fibrer som finns i papaya, då fiber binder till cancerframkallande gifter som sedan elimineras från systemet. Fibrer motionerar också tarmsystemet, vilket är oerhört viktigt för att bibehålla en frisk tarm. Enzymet hjälper till att bryta ner maten ordentligt, vilket gör det lättare för magen att smälta maten, samtidigt som det kommer ner färdigsmälta näringsämnen i tarmen som lätt kan absorberas.
Om matsmältningen inte fungerar som den ska och det kommer ner hel mat i tarmen, bildas endotoxiner, dvs bakteriehärdar som producerar gifter som förgiftar oss inifrån. De enzymer som finns i papaya kan också ta bort den tjocka fibrinbeläggning som finns kring tumörer och på så sätt göra att immunförsvarets T-celler kan känna igen och attackera cancercellerna.
En studie vid University of Florida fann att papaya skapade långsammare tillväxt hos en mängd olika tumörer, inkluderat tumörer i bröst, lungor, pankreas (bukspottkörteln), cervix och lever. Forskarna använde ett koncentrerat te gjort av torkade papayablad och resultatet visade att desto högre dos teblad på papaya, desto mer minskade tumören. Förlaringen finns främst i att papayabladen ökar produktionen av Th1-typ cytokiner, som fungerar som våra poliser i immunförsvaret.
Vid en ökning av cytokiner, kan immunsystemet klara av att lösa upp cancercellerna. Ytterligare en fördel är konsumtion av papaya och papayans teblad inte på något sätt bidrar med skadliga biverkningarna, till skillnad mot många traditionella behandlingar.
Obs! De människor som har allergi mot latex bör inte konsumera papayate eller papayafrukt, eftersom dessa två hör samman rent allergimässigt.
Källa: NaturalNews
Mer om frukt, bär och grönsaker:
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.kolhydrater.org
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.gravidkost.se
www.naturmedicin-guiden.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.kosttipset.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.viktminskningstips.net
www.friskabarn.se
www.smoothie-recept.se