Här kommer två av de senaste nyheterna från Susanne Nordling som är generalsekreterare för Branschrådet för Innovativ Hälsovård, självklart skrivet mina tankar!
Barn till grönsaksätande mammor fick sällan diabetes!
Denna undersökning skrev jag om för ett par veckor sedan och det borde egentligen vara självklart, inte sant? Barnet fungerar som ett filter för mamman och det är därför som gravida mammor kan få mindre besvär med tex allergi under sin graviditet. Att barnen får gott om antioxidanter bygger deras immunförsvar och faktum är att det borde hjälpa ännu mera om mamman ammar barnet och samtidigt äter grönsaker. Då tillförs bra kolestrol som kan hjälpa till med vitaminupptaget från grönsakerna.
Artikeln publicerades av dagens Medicin den 21 oktober och ombesörjde en studie på 6000 fyraåriga barn i sydöstra sverige. 3 procent hade full utvecklad typ 1-diabetes eller förhöjda mängder antikroppar som angriper de insulinbildande cellerna i bukspottskörteln och risken för att barnet skulle utveckla typ 1-diabetes visade sig vara betydligt lägre i de fall där mamman hade ätit grönsaker varje dag under graviditeten.
Läkemedelstester inte tillförlitliga
Den 2009-09-15 postades ett pressmeddelande från Luleå tekniska universitet, gällande läkemedelsstudier. I början av 2000-talet påbörjades omkring 300 nya läkemedelsstudier per månad. Mellan 2006 och 2008 hade antalet ökat till närmare 6 000 per månad.
– Det är en svindlande utveckling. Läkemedelsindustrin har en mängd färdigutvecklade läkemedel som testas för helt andra sjukdomar än vad de ursprungligen var avsedda för. Här finns väldigt starka kommersiella intressen, säger Petra Jonvallen.
– Det finns anledning till oro. Det produceras en mängd piller men resultaten är inte tillförlitliga, säger hon.