Många studier visar på samband mellan högt östrogen (i förhållande till progesteron hos kvinnor och testosteron hos män) som en viktig faktor vid insjuknande i bröstcancer. Andra viktiga faktorer är även D-vitaminnivåer, där bra D-vitaminserumnivåer associeras med minskade risker. En ny, och gedigen studie, visar dessutom på kostens påverkan och inverkan.
Studien bygger på data från 91 779 amerikanska kvinnor (från kalifornien), varav 4 140 av dem fick diagnosen invasiv bröstcancer mellan åren 1995 och 2009. Studien visar att en växtbaserad kost, med högt innehåll av frukt och grönsaker, var associerat med minskade risker för att insjukna i bröstcancer. Forskarna sammanfattar studien, med att konstatera att ökad konsumtion av växtbaserade kostvanor är associerat med minskad bröstcancerrisk , särskilt för den tumörsjukdom som är länkad till kroppens östrogenreceptorer.
Reference: ”Dietary patterns and breast cancer risk in the California Teachers Study cohort,” Link LB, Canchola AJ, et al, Am J Clin Nutr, 2013 Oct 9; [Epub ahead of print]. (Address: Cancer Epidemiology, Mailman School of Public Health, Columbia University, New York, NY, USA).
Läs mer om kost och hälsa:
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu