En metaanalys av 11 longitudinella studier med unipolär depression och/eller depressiva symtom hos vuxna, i åldrarna 18-97 år, visade ett tydligt samband mellan depressionsrisker och kosthållning. Uppföljningen varierade mellan 2 till 13 år.
Forskarna fann ett tydligt samband mellan depressionrisker och intag av folat, omega-3 fettsyror, enkelomättade fettsyror, olivolja, fisk, frukt, grönsaker, nötter och baljväxter. Den grupp som åt mest av ovan nämnda livsmedel löpte minst risk för att utveckla depression. Resultaten visar att kost och näring kan påverka depressionrisken på ett mycket tydligt sätt.
Tänk också på kopplingen mellan depression och lågt D-vitamin. Du kan läsa mer på vår D-vitaminsajt: www.d-vitamin.biz
Reference: ”Diet and the risk of unipolar depression in adults: systematic review of cohort studies,” Sanhueza C, Ryan L, et al, J Hum Nutr Diet, 2012 Oct 18; [Epub ahead of print]. (Address: David R Foxcroft, Faculty of Health and Life Sciences, Oxford Brookes University, Oxford, UK. E-mail: david.foxcroft@brookes.ac.uk ).
Läs mer om kost och hälsa:
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu