Kost rik på kalium kopplade till minskade risker för stroke

 Människor som stora mängder av kaliumrika livsmedel i sin kosthållning kan erhålla minskad risk för att drabbas av stroke. Studien är en metaanalys baserad på 11 studier på mer än 247.000 vuxna. Resultatet visade att desto mer kalium deltagarna intog, desto mindre strokerisk. 

Detta bevisar inte att kalium själv är verksam ämne, men de livsmedel som är rika på mineraler, detta inkluderat frukt och grönsaker, är allmänt bra för hälsan. Rapporten publicerades nyligen i tidsskriften Journal of American College of Cardiology.

Kalium är ett viktigt mineral som hjälper till att reglera hjärtslagen, genomföra nervimpulser och som inverkar i musklerkontraktionen. Kalium finns i en mängd olika frukter och grönsaker som potatis, tomater, bananer, plommon och russin. Andra källor är bönor, mejeriprodukter, nötter och melass.

SOURCE:
http://bit.ly/fVuWLf Applied Psychology: Health and Well-Being, online January 27, 2011.

www.vitaminochmineral.se
www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.zarahssida.se