Konservera på naturlig väg med fermentering och jäsning

Fermentera och syra
Att fermentera maten är ett ypperligt sätt för dig som vill undvika söta inläggningar eller konserveringsmedel. Det är effektivt, helt naturligt och skapar bra PH-värde i din mage och tarm. Det är också ett billigt alternativ för att spara och ha tillgång till frukt och grönt över alla årets årstider.


Zymologi och fermentering
Redan på bronsåldern så fermetnerade människan, dvs jäste maten för att skapa en naturlig konservering. Det är en enkel och effektiv process, både praktiskt och tekniskt sett. Fermentering är en oxidation av organiska föreningar, utan syre men med mikroorganismer och det ingår i jäsningsläran dvs; Zymologin.


Långjäst surdegsbröd
Min fascination för jäsning kommer från början utifrån mina Afrikaresor, där de ofta fermenterar bröd genom dagslånga jäsningar. Det etiopiska injerabrödet är ett exempel, då det består av majsmjöl, kornmjöl eller teff som jäses i 3 dagar i en stor tunna, för att sedan torrstekas som pannkaksliknande matbröd. Syrningen är detsamma som jäsning och fungerar som en biokemisk process där sockerarter bryts ned till organiska syror.


Glutenfritt Teff
Det kan vara intressant att veta att Teff är ett sorts glutenfritt sädesslag som används just till injerabrödet och som odlas i Etiopien, Holland och USA. I Sverige har teff provodlats med EU-bidrag men endast i liten skala. Det framhålls liksom qunioa, bovete, amaranth, polenta och hirs som ypperliga alternativ för de som äter eller vill äta en glutenfri kost.


För att fermentera eller jäsa dina egna grönsaker:
1. Välj tex kål, paprika, rotfrukter eller rödbeta.
2. Borsta och skölj dem noga
3. Skär dem i tunna skivor och lägg i en glasburk.
4. Täck dem med ljummet kokt vatten (37 grader)
5. Sätt igång fermeteringen med lite grovmjöl eller en grov brödbit som sur källa.
6. Täck burken men ej helt tätt
7. Låt stå rumstempererat 3-5 dagar eller tills du anser att fermeteringen är klar. Tänk på att ställa den i skymundan eftersom den kan avge en mycket sur och jäst lukt.
8. Efter fermeteringsprocessens slut, så sköljer du grönsakerna noga eller placerar dem i glasburkar i kylen.

www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se
www.viktminskningstips.net
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info