Koka din egen sockerfria sylt och saft!

Koka bären tillsammans med en söt källa för att göra en sockerfri sylt, utan raffinerat socker men med sötma från frukt. Använd som tex rivna äpplen eller att du finhackar torkade dadlar, fikon eller plommon som du kokar tillsammans med bären. Du kan göra samma sak om du gör blåbärssoppa, nyponsoppa eller liknande. Om du vill ta bort den fruktiga smaken lite, så kan du även koka med ett par vaniljstänger. Sila sedan bort de bitar som finns kvar av frukten om du tex gör saft, och använd bären som blir kvar till sylt eller marmelad.


Höstig sylt för bättre matsmältning och stabiliserat blodsocker

För att göra en härligt höstig sylt, så kan du sila bort saften, och sedan tillsätta lite extra kanel och ingefärsvatten. Vattnet kokar du upp tillsammans med färsk, skivad ingefära, kanelstänger och kardemummakärnor och låter dra 20 minuter innan du häller ner det i bären och kokar upp lätt. Avlägsna sedan kanelstänger, kardemummakärnorna och ingefäran samt vaniljstängerna.

Använd alltid ekolgiska bär, frukter och ingredienser eller allra helst de bär som du har plockar själv och som är färska. Som diabetiker kan du kanske inte äta sylten ovan, även om den har lågt innehåll av fruktsocker. Du kan då söta med stevia istället, som är en naturlig sötningskälla från blad.

Läs mer om kost och hälsosamma recept:

www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.detox-guiden.se
www.detoxa.nu
www.vegetarisk.info
www.kosttipset.se
www.ayurveda-guiden.net
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info 
www.receptkoll.se