En ny randomiserad crossover-studie har utförts på 20 försökspersoner som åt medelhavskost samt tillskott med koenzym Q10. Studien visade att tillskottet gav en stark reduktion av oxidativ stress, DNA-skador och cellulära oxidation, främst hos äldre patienter.
Försökspersonerna delades in i tre grupper, där grupp ett fick ren medelhavsdieten, grupp två fick medelhavsdieten tillsammans med tillskott av coenzym Q10 och grupp tre fick en kost rik på mättade fettsyror. Efter 4 veckor syntes ett tydligt resultat där de som konsumerade en kost rik på mättade fettsyror hade högre risk för oxidativ stress samtidigt som medelhavskost tillsammans med coenzym 10 visade på lägre stress.
Reference:”Mediterranean diet supplemented with coenzyme Q10 induces postprandial changes in p53 in response to oxidative DNA damage in elderly subjects,” Gutierrez-Marisal FM, Perez-Martinez P, et al, Age (Dordr), 2011 March 15; [Epub ahead of print]. (Address: Lipid and Atherosclerosis Unit, IMIBIC/Reina Sofia University Hospital/University of Cordoba, and CIBER Fisiopatologia Obesidad y Nutricion (CIBEROBN), Instituto Salud Carlos III, Córdoba, Spain).