Nya rapporter från Singapore visar att vissa kinesiska företag har börjat massproducera och sälja falskt ris till ovetande bybor. Enligt en rapport i den koreanska tidsskriften Weekly Hong Kong, så använder tillverkarna en blandning av potatis, sötpotatis och plastindustrins harts för att producera en imitation av ris.
En tidningen Very Vietnam hävdar en representant från kinesiska Restaurant Association att det räcker med att äta tre skålar av det falska riset för att få i sig motsvarande en hel plastpåse. Självklart är detta en allvarlig hälsorisk eftersom kroppen inte klarar att rensa ut detta när det väl har förts in i kroppen, samtidigt som dessa stora aktörer tjänar stora pengar på råvaran. I detta nu pågår förberedelser för en utredning av de fabriker som anklagas för att producera det falska riset. Sannolikt blir det förbjudet inom snar framtid, men kan säljas fritt tills dess.
Den nya skandal är inte överraskande, eftersom Kina har en lång rad av problem bakom sig gällande livsmedel. 2008 förgiftades och skadades cirka 300.000 personer av melamin i mjölk och många livsmedel har skyhöga halter av bly. Senast i raden av bedrägerier är ett kinesiskt företag som använde syntetiska aromer i vanligt ris för att lura folk att tro att det var en dyrare ”Wuchang” rissort.
Vi i Sverige litar blint på våra livsmedelsproducenter samtidigt som maten är fylld med tillsatser, GMO, kemikalier, tungmetaller och andra ohälsosamma och skadliga ämnen. Senaste debatten är den jag fört med bland annat Semper ang deras kontroller av tungmetaller och läkemedelsrester i barnmat. Slutsatsen är att det är klokt att göra maten själv, på ekologiska råvaror som man köper i närheten och från bra källor.. SÄRSKILT om man har små barn som växer och utvecklas.
Läs mer: NaturalNews