Du behöver:
2 dl smältbara ekologiska chokladpellets, 70 % kakao
2 msk ekologisk glögg
2 msk ekologisk jordnötssmör
1 dl ekologisk mandelmassa
1 dl ekologiska russin
1 dl ekologiska mandel
Så här gör du:
Smält chokladen på låg temperatur (ej över 34 grader). Smaksätt med 1 msk ekologisk glögg. Mixa russin och mandel finkornigt. Arbeta in resterande glöggen i mandelmassan och tryck ut till små fyrkantiga plattor. Fyll med russin- och mandelblandning och doppa i choklad. Lägg på plåt och låt svalna.
Recept: Zarah och Stefan Moberg
Mandelboll med nypon
Du behöver:
1 1/2 dl ekologisk mandelmassa
1 1/2 dl ekologisk mörk nougat
2 msk ekologiskt nyponpulver
Så här gör du:
Blanda nougat, mandelmassa och nyponpulver till en jämn massa. Forma som bollar och rulla i kakaonibs, kokosflingor eller nötkross.
Recept: Zarah och Stefan Moberg
Pralin med nougat- och mandelmassa
Du behöver:
1 dl ekologisk mandelmassa
1 dl ekologisk mörk nougat
1 dl ekologiska mörk chokladpellets 70% kakaohalt
20 ekologiska mandlar
Så här gör du:
Smält chokladen på låg temperatur (ej över 34 grader). Skär små bitar av nougat och mandelmassa. Lägg dem på varandra och tryck ihop. Doppa i smält choklad och toppa med en mandel. Låt pralinerna torka på en plåt.
Om du vill temperera chokladen, så värmer du upp den tills den är strax under 40 grader, och tar sedan bort 2/3 som får svalna till cirka 29 grader. Tillsätt den resterande chokladen och värm upp till 32 grader. Du kan testa om chokladen är tempererad genom att lägga lite choklad på en plåt eller tallrik. Om den är färdigtempererad så ska den stelna snabbt. Fördelen med tempererad choklad är att den blir glansig och blir krispig istället för mjuk.
Recept: Zarah och Stefan Moberg
Marsipanbröd med ekologisk mandelmassa och ekologisk mörk nougat
Du behöver:
1/2 kilo ekologisk mandelmassa eller marsipan
200 gram ekologisk mörk nougat
3 dl ekologiska chokladpellets med mörk choklad, kakaohalt 70%
Smält den mörka chokladen på låg temperatur i vattenbad. Rulla ut mandelmassa till en lång rund korv. Platta till något och lägg på en lång smal bit mörk nougat. Skär i 8 cm långa bröd och doppa i mörk choklad. Låt rinna av och lägg på plåt för att torka.
Recept: Zarah och Stefan Moberg
Vi vill tacka Dagsmeja för samarbete kring årets julrecept!