Föreningar som finns i jordgubbar kan sänka nivåerna av inflammatoriska markörer och minska riskerna för att nya inflammationer ska uppstå, visar en ny studie. Resultatet publicerades nyligen i British Journal of Nutrition.
Studien visade att överviktiga försökspersoner som drack en jordgubbsbaserad dryck och åt en måltid med höga halter av kolhydrater samt mat med måttlig fetthalt hade lägre nivåer av inflammatoriska markörer än de som drack placebodryck.
Jordgubbarna ger ökad plasmakoncentration av antocyaniner från jordgubbarna, hävdar forskarna från Illinois Institute of Technology och University of California-Davis.
Kronisk inflammation sker när det blir obalans i kroppens normala genom skyddsmekanismer. Kronisk inflammation har också kopplats till en rad sjukdomar såsom hjärtsjukdom, osteoporos, kognitiv nedsättning och Alzheimers sjukdom, typ-2 diabetes och artrit.
Source: British Journal of Nutrition
Published online ahead of print, FirstView Article, doi: 10.1017/S0007114511001176
Strawberry anthocyanin and its association with postprandial inflammation and insulin
Authors: I. Edirisinghe, K. Banaszewski, J. Cappozzo, et al.
Mer om jordgubbar och inflammation:
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vitaminochmineral.se