Nanoteknik och GMO fortsätter att växa, till min bedrövelse. Nu har ny forskning resulterat i nanostrukturerade järnföreningar som kan användas som en innovativ berikning av vete- och risbaserade livsmedel. Forskningen är utförd av det Schweiziska federala tekniska institutet (ETH) i Zürich. Forskningsresultatet visar att nanostrukturer kan ge högre löslighet hos järn samtidigt som det har låg reaktivitet i livsmedel.
Nanoteknik är oerhört nytt och stöds inte på någon som helst forskning gällande eventuella hälsofaror. Snarare så visar forskningen att nanopartiklar lagras in i vävnaderna och sedan inte omsätts i blodet. Detta innebär att överskott i vävnaderna är sannolika och de komplikationer som följer med obalanser mellan intaget av olika mineraler.
Studien publicerades nyligen i Journal of Food Science och tyder på att nanostrukturerat järn tillsammans med magnesium eller kalcium kan ge stabil och ökad biotillgänglighet av järn i berikade livsmedel. Det bör dock påpekas att järn tas upp minst lika bra om inte bättre genom att äta naturligt järnrika livsmedel eller kosttillskott. Varför då äta berikade livsmedel med onaturligt järn?
Forskarna hävdar att nanotekniken gjort järnet mer lösligt i utspädd syra vilket ökar upptaget i mag- tarmkanalen. Den effekten är enkel att erhålla genom att hålla tarmen frisk och kry med bra bakterier. Ett alternativ är att testa C-vitamin, järn och probiotika istället… :)
Source: Journal of Food Science
Published online ahead of print, doi: 10.1111/j.1750-3841.2010.01885.x
Incorporation of Mg and Ca into Nanostructured Fe2O3 Improves Fe Solubility in Dilute Acid and Sensory Characteristics in Foods
Authors: F.M. Hilty, J.T.N. Knijnenburg, A. Teleki, F. Krumeich, R.F. Hurrell, S.E. Pratsinis, M.B. Zimmermann
www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se
www.zarahssida.se
www.gmo-guiden.se