Extrakt från sötpotatis kan bota diabetes, visar ny forskning. Även kaffe, gingko och nötter har liknande effekter.
Forskare har studerat Ipomoea batatas, som är en traditionell sötpotatis från bergen i Japan. Den vita sötpotatisen har använts i århundraden i Japan, främst för att behandla högt blodtryck, blodbrist och diabetes. Den råa potatien kommer från Kagawaregionen i Japan, en bergig region mellan Osaka och Hiroshima.
Ny forskning med extrakt från sötpotatis visar lovande resultat när det gäller att stabilisera blodsockret vid diabetes typ 2. En studie i Österrike och Italien med 60 deltagare som konsumerade 4 g sötpotatisextrakt (av den vita sötpotatisen, kallad caiapo), visade att testpersonerna reducerade sitt fasteblodsocker med 13 procent. De erhöll även en 30 procent minskning av kolesterol samt 13 procents minskning av LDL-kolesterol.
Forskning som stödjer att kaffe minskar riskerna för diabetes är flera. I en ny studie minskade fastblodsockret med 7 procent. Studien publicerades i tidskriften Archives of Internal Medicine, och byggde på data från flera studier som sammanlagt innehöll över en halv miljon deltagare.
Att nötter sänker blodsockret har vi känt till länge, och faktum är att de har god blodsockersänkande effekt eftersom de fördröjer nedbrytningen av kolhydrater. En ny studie som publicerats i American Diabetes Association visar just detta. Nötter innehåller dessutom viktiga näringsämnen som magnesium, fiber och omega-3 fettsyror, som gynnar diabeteskost och minskar diabetessymtom.
Örten Ginkgo biloba har länge använts i Japan och Kina som en behandling för högt blodsocker. Trädet är en av de äldsta kända i världen och innehåller kraftfulla antioxidanter. Gingko används bland annat för att behandla diabetesretinopati eftersom det hjälper till att öka blodflödet i ögon, armar och ben.
Källa: Naturalnews