Intag av fisk och risker för hjärtsvikt

En studie med 93 676 kvinnor mellan 50 och 79 år visar att öka konsumtion av ugnsbakad fisk kan minska riskerna för hjärtsvikt, medan ökad konsumtion av stekt fisk gav ökad risker. Detta beror till stor del på de inflammationsfaktorer som stekt fisk bidrar med. Allt som är stekt och grillat ökar inflammation, särskilt det fett som har oxiderat och blivit bränt. 

Studien visade således att konsumtion av ugnsbakad fisk minst 5 gånger per vecka var associerad med minskad risk för hjärtsvikt, medan stekt fisk var associerad med ökad risk för hjärtsvikt. Denna forskning visar på vikten av tillagningssättet.

Reference:”Fish Intake and the Risk of Incident Heart Failure: The Women’s Health Initiative,” Belin RJ, Greenland P, et al, Circ Heart Fail, 2011 May 24; [Epub ahead of print]. (Address: Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago, IL, USA).

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.ekologisk-mat.info
www.kosttipset.se