Dagens inlägg handlar om progesteron och att progesteron inte alltid är lågt, utan även kan vara högt. Vanligtvis ligger progesteron lågt hos de flesta, vilket i många fall beror på stress, då kortisol produceras av samma ämnen som könshormoner. Om man har lågt progesteron, och lågt eller normalt östrogen, så är problemet oftast balansen mellan dessa, och att det uppstår en östrogendominans. Östrogendominans behöver inte betyda att östrogen är för högt, utan att det är högt i förhållande till progesteron. Det viktiga är alltså inte att ha exakta värden på progesteron och östrogen enskilt, utan att ha rätt balans mellan dem. Hormonell obalans med symtom som hormonell akne, infertilitet, klimateriebesvär, PMS m.m. beror således på för högt östrogen i förhållande till progesteron.
Högt östrogen (östrogendominans) och kopparöverskott
Högt östrogen, östrogendominans, kan bero på flera saker. En av dessa är att progesteron blir lågt, eftersom progesteron och kortisol är de hormoner som blir låga först vid långvarig stress. Det andra är om koppar ligger högt, då koppar ökar produktionen av östrogen. Koppar blir högt av egen brunn, kopparledningar (spola gärna en stund innan du använder vatten från kopparledningar) samt att oxidationen av koppar blir sämre så fort vi stressar. Så fort vi utsätts för stress så lagras koppar in i vävnaderna, som tex i levern.
Man kan också få högt koppar från maten vi äter, från exempelvis nötter, frön, avokado och kakao, samt under en graviditet, då koppar ökar för både kvinna och barn under graviditeten. Om oxidationen av koppar är undermålig, så kan höga nivåer av koppar efter graviditeten inte oxideras, och då blir kopparvärdet högt över tid. Koppar har halveringstid på en månad, så det bör egentligen oxideras relativt snabbt. Vid östrogendominans på grund av högt koppar, är det viktigt att tillföra zink, som är antagonist till koppar och sänker höga kopparvärden. Det är också viktigt att balansera upp östrogen i förhållande till progesteron, med hjälp av bioidentisk progesteronkräm.
Det är också klokt att minimera exponering av xenoöstrogener från plast, sköljmedel etc samt fytoöstrogener från östrogenliknande födoämnen exempelvis soja och linfrön. Tänk också på att installera ett vattenfilter som tar bort koppar, samt andra tungmetaller och läkemedelsrester. Det finns väldigt bra vattenfilter som tar bort koppar, uran, arsenik, kvicksilver etc.
En sak som kan vara bra att veta om man misstänker högt koppar och östrogendominans är att man då oftast blir bättre dagarna efter mens, när progesteron ökar och på så vis trycker ner koppar/östrogen. Den värsta tiden är alltså strax innan och under mens, eftersom östrogen då är högt och progesteron är lågt och inte motverkar kopparöverskott och östrogendominans. De patienter som inte har högt koppar, brukar bli hjälpta av ett koppartillskott dagarna efter mens , medan de som har högt koppar och östrogendominans, behöver få ner sina värden. Vid östrogendominans och högt koppar har man ofta PMS-besvär, lång och besvärlig menstruation med rikliga blödningar. Man kan också uppleva att man förändras totalt vid menstruation vilket beror på att koppar påverkar levern och på så vis även skapar ilska och aggressivitet. Man kan också behöva tillföra progesteron som förbättrar balansen mellan östrogen och progesteron, och det gör man dag 15-27 i cykeln (3 av 4 veckor i månaden efter menopaus).
Högt progesteron och höga zinkvärden
Högt progesteron talar man sällan om, då det vanligaste är att man har lågt progesteron, som nämnt ovan. Högt progesteron kan bero på flera saker. De medicinska orsaker som kan vara klokt att utesluta är cysta på äggstockarna och kongenital adrenal hyperplasi (att man inte producerar kortisol korrekt och får kortisolbrist) som vanligtvis upptäcks redan i låg ålder. Högt progesteron kan också kan bero på att binjurarna producerar ökade mängder av progesteron.
Det intressanta här, är att progesteron hör samman med zink, på samma vis som östrogen hör samman med koppar. Högt koppar innebär således högt östrogen medan högt zink innebär högt progesteron. Koppar ökar alltså produktionen av östrogen, medan zink ökar produktionen av progesteron. Det är med anledning av det, som det är så effektfullt att behandla östrogendominans med zink, då zink trycker ner koppar och på så vis minskar östrogen, samtidigt som det ökar progesteron i sig. Om man misstänker högt koppar eller högt zink, så är det klokt att göra en hårmineralanalys som visar exakta värden, samt även balansen mellan koppar och zink.
Jag har också sett att värden på progesteron kan bero på stress, vilket iuförsig är motsägelsefullt eftersom progesteron minskar när kroppen prioriterar den ökade kortisolproduktionen som behövs vid stress. Däremot, så är en stressperiod inte bara en lång linje av exakt samma reaktioner, utan den består av flera olika perioder. Först så har man ofta hög produktion av kortisol, och då ligger ofta serotonin, GABA och DHEA också högt samt ofta även histamin. I nästa steg så blir kortisolproduktionen istället låg, vilket även syns i lågt serotonin, lågt DHEA och låga nivåer på noradrenalin och adrenalin. Det jag menar med detta är att det sällan går att säga att progesteron är lågt i alla dessa steg, utan det är sannolikt att det under en viss tid i denna process också ligger högt, eftersom progesteron och DHEA är förstadie till kortisol och könshormoner och således behövs i mer mängd när det uppstår stress i kroppen.
Högt progesteron skulle man alltså kunna sänka med koppar, eller genom att ha normala nivåer av zink, vilket man lätt kan styra genom maten man äter. Högt zink är inte särskilt vanligt idag, eftersom zink och magnesium (tillsammans med B-vitaminer) förbrukas vid stress, vilket innebär att högt progesteron som sagt är mer ovanligt än ett lågt värde. Och man bör alltid göra en hårmineralanalys innan man tar tillskott med koppar, så att man vet att värdet inte är högt.
Det allra bästa är alltid att mäta sina värden i ett labrixtest, salivtest på hormoner. Om du önskar vår hjälp och vill boka tid, så mailar du till tidsbokning@zarahssida.se