Högt intag av mättat fett intag ger minskad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom

I nästa månads utgåva av American Journal of Clinical Nutrition presenteras en forskningsstudie med över 58.000 japanska vuxna som följts under en en 14-årsperiod. Studien har bedömt förhållandet mellan deras intag av mättat fett och riskerna för att dö i ett stort antal olika ”hjärt” sjukdomar.

Högre intag av mättat fett konstaterades förknippat med minskade risker för död i hjärt-kärlsjukdom med hela 18 procent minskad risk. Till hjärt- och kärlsjukdom räknas stroke, åderförkalkning, blodpropp och många fler diagnoser. Teorin är att låga nivåer av kolesterol leder till tunna och svaga blodkärl i hjärnan vilket på så sätt ökar benägenheten till blödning.

References:
1. Yamagishi K, et al. Dietary intake of saturated fatty acids and mortality from cardiovascular disease in Japanese: the Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer Risk (JACC) Study Am J Clin Nutri 2010;92(4):759-765

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.friskabarn.se
www.zarahssida.se