Forskare har funnit att höga doser av D-vitamin kan bidra till att öka kroppens känslighet för det blodsocker-reglerande hormonet insulin, vilket minskar risk för diabetes.
Insulinresistens uppstår när kroppens vävnader sluta svara så starkt det insulin som bukstpottkörteln skall frisläppa. Som en följd, så, minskar cellernas upptag av socker från blodet, vilket producerar förhöjda blodsockervärden och förstadie till diabetes.
Den aktuella studien, genomfördes av forskare från Massey University och publicerades i British Journal of Nutrition. Forskarna valde 81 sydasiatiska kvinnor i åldrarna 23 och 68 för att antingen erhålla placebo-tabletter eller 4000 IE vitamin D per dag. Alla deltagare drabbades av känslighet för insulin i början av studien, men ingen av dem tog diabetesmediciner eller D-vitamin större än 1000 IE per dag.
Efter sex månader, hade kvinnorna i vitamin D-gruppen uppvisat betydligt mer insulinkänslighet och mindre insulinresistens än de kvinnor som fått placebo. Den största effekten sågs hos kvinnor vars vitamin D-nivåer i blodet nått 80 till 119 nmol / L. Enligt vitamin D-rekommendationer så bör blodet innehålla minst 125 nmol / L D-vitamin, detta för att erhålla optimal hälsa.
D-vitamin har sedan länge varit känt som en viktigt del i ben- och tand hälsa men en mängd forskning visar att det kan behövas mycket högre intag för att erhålla skydd mot cancer, autoimmuna sjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och andra kroniska sjukdomar.
Denna studie är inte först med att koppla samman D-vitamin och diabetes. 2009 publicerades en metaanalys i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, där man fann att högre nivåer av D-vitamin i blodet sänkte diabetesrisken. I en studie som publicerades i tidskriften Diabetic Medicine, ansåg forskare från Sitaram Bhartia Institute of Science and Research i New Delhi. att en stor dos av vitamin D avsevärt förbättrade insulinkänsligheten efter måltiden, detta hos 71 män som var friska förutom att de hade en central fetma.
Central fetma – tillsammans med högt blodtryck och höga nivåer av blodglukos vid fasta, triglycerider och LDL-kolesterol – är ett symptom på det som kallas för metabolt syndrom, dvs en betydande riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom och diabetes.
Källa: NaturalNews
www.kostkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.receptkoll.se
www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info