Här är mina10 tips för hur du boostar hjärnan med bra näring, tillför gott om syre, ökar antalet synapser, bryter belöningsmönster med brytövningar , hanterar beroenden och belöningar.
1. Näring för hjärnan
Din hjärna är beroende av bra näring för att fungera och är känslig för närings- och energibrist. Se till att ge dig själv bra bränsle i form av vitaminer, mineraler, mättade och omättade fetter för uppbyggnad, gott om omega 3 för att blodet skall flyta på lättare och långsamma kolhydrater som hjärnans bränsle.
2. Syreboosta genom ut- och inandning
Syre är viktigt för din hjärna. Öva på att andas ut ordentligt och sedan fylla på med luft. Syret i inandningsluften tas upp längst ner i dina lungor, vilket gör det viktigt att tömma lungorna på luft för att byta ut och cirkulera den gamla syrefattig luft mot ny och fräsch.
3. Brytmönster och belöning
Belöna inte dina barn genom att dämpa känslor utan bryt istället deras tillstånd innan du tex tröstar eller firar. En bra brytövning är att skratta till, klappa med händerna eller vad helst som kan göra barnen överraskade och i en annan sinnesstämning än det som kan kopplas till en osund relation till belöning. Belöna, fira eller trösta barnen även när de gör ”nästan rätt” eller ”lite tokigt”, så blir inte belöningar lika laddade och kopplade till extremt glada eller ledsamma känslor.
4. Professionella beroendekontakter
Ta alltid kontakt med professionell personal om du misstänker att någon i din omgivning har någon form av beroende. Prova metoder så som Screenings (UNCOPE), beroendeutvecklingskurvor (SCD), ADDIS/BUK, KBT, NLP eller andra metoder som gör dig uppmärksam på de mönster som har orsakat beroendet istället för att behandla ytan som sedan kan ta uttryck i en annan beroendeform.
5. Tillfället gör tjuven!
Prata aldrig beroende med en person som är påverkad utan vänta tills drogen inte verkar och har gått ur kroppen. Det är alltid drogen/beroendet som talar istället för personen bakom.
6. Skapa dig kunskap och medvetenhet
Medberoende är detsamma som att hjälpa den beroende att fortsätta att utveckla sin sjukdom. Att smyga, gömma, förneka och hjälpa är att vara medberoende och det främjar inte, utan är istället livsfarligt för den som behöver tydliga gränser och professionell hjälp.
7. Lyhördhet och varningssignaler
Det kan ta lång tid innan alkolister och andra droganvändare missköter sitt arbete, vilket medför att det kanske inte uppfattas lika allvarligt utåt sett. När en person dricker dagligen, har svårt att sätta stopp och gömmer sitt intag, så är varningssignalerna nästan till 100 % befogade.
8. Hög på socker?
Socker skall inte underskattas som drog och att sockerberoende finns är högst påtagligt. Minska intaget genom att helt plocka bort raffinerat socker, snabba kolhydrater och även alla former av sötningsmedel. Socker och tillsatser kopplas allt oftare till symtom liknande ADHD, överaktiva barn, inlärnings- och koncentrationssvårigheter.
9. Träna hjärnan genom motion och rörelse
Barn som inte får ihop sin synapser (kopplingar), kan använda korsrelaterade övningar för att öka antalet motorvägar och då tex via att hoppa hage eller övningar som medför att de kroppens olika sidor korsar varandra. Tänk på att första korsrelaterade övningen sker redan vid förlossningen, sen via sparkar, att barnet lär sig att krypa och därefter att gå. Detta medför vikten av att låta barnen få lära sig i sin egen takt samt att de hela tiden motionerar och aktiverar sig via aktiv lek och rörelse. Du kan hjälpa spädbarn på traven genom att lägga dem på rygg istället för på mage samt genom att korsa armar och ben från ena kroppssidan till den andra.
10. Tillsatser och näringsbrist
Tänk på att vi inte har sett vilken påverkan som kroppen får av de tillsatser och gifter som vi får i oss i maten vi äter, via kroppshygienprodukter och andra saker som kroppen absorberar och tar upp. Tillsatser i maten påverkar även näringsupptaget vilket bidrar till näringsbrister i hjärnan som i sin tur ger oss sämre förutsättningar. De gifter som exempelvis absorberas via en roll-on, spray eller duschcremé går raka vägen in i kroppen via lymfkörtlarna och ut i blodet.