Länge har man vi trott att alla sädesslag innehåller proteinet gluten, som kan ge bland annat magbesvär hos personer som inte tål det. Men nya rön visar att havre går alldeles utmärkt att äta då havrenproteinet ser lite annorlunda ut och saknar den sekvens som är skadlig för glutenintoleranta.
Havre har också visat sig ha många fördelar, då den är rik på fibrer, bidrar till att sänka ett förhöjt kolesterolvärde samt att dess fibrer, betaglukanerna, hjälper kroppen att hålla blodsockernivån stabil när vi äter. Med hänvisning till detta, så torde havre också minska risken för åldersdiabetes. Havre har starka antioxidanter, vilka ger en inflammationshämmande effekt, plus att den är mättande och god för magen.
Du kan enkelt få i dig havre genom gröt, müsli, bröd och/eller glass eller byt ut den vanliga mjölken mot havremjölk under en period eller om du är lakotsintolerant. Oatly har en god havremjölk som är utan tillsatt socker, fullmatad med C-vitamin och fibrer samt är vegansk. Även Semper har en hel serie med havreprodukter och Provivas fruktdrycker innehåller havre som utgör den goda grunden för de nyttiga bakterierna att växa på.