Handflata vs tallriksmodell

Det är inte lätt att använda sig av tallriksmodellen, nu när våra tallrikar blir allt större. Stora tallrikar betyder mycket mat och tallriksmodellen kan även innebära att man “bygger på höjden”. För att lära våra barn (… och vuxna också för den delen… ) vad som är lagom, så får man tänka till litegrann.


Följ istället rekommendationen med motsvarande 1 handflata protein (kött, fågel, fisk eller tofu), 1-2 knytnävar med grönsaker eller frukt (gärna svåra att tugga såsom kål, rotfrukter, broccoli m.m.) och 1 knytnäve med potatis, pasta eller ris (gärna fullkorn eller svårtuggade alternativ förutom till de minsta barnen).


Till helgen kan en knytnäve godis vara ett bra mått!?! Handflatevarianten är toppen, eftersom en stor man har större händer än ett litet barn och därmed får äta mera. Naturligt och enkelt sätt för att hitta vad som är lagom!


Tänk på att alltid äta frukost, lunch och middag samt 2 mellanmål. Grönsakerna bör vara svåra att tugga och ha så många olika färger som möjligt. Involvera barnen i er matlagning och försök skoja till maten lite extra för att göra middagsstunden roligare! Försök hålla miljön avslappnad och ostressad, genom att skapa bra förutsättningar för att sitta ner, i lugn och ro och ge maten gott om tid.