Både midsommar- jul och påskmat går att äta på ett hälsosamt sätt. Det är nästan alltid storlekarna som är problemet snarare än vad maten består av. Mitt tips är att äta lite lagom av allt som du älskar, minska ner det som du kan undvara och bara äta motsvarande en vanlig portionsstorlek. Tänk på att grönsaker och rotfrukter fyller ut och mättar bra. Minska på nubbarna och alkolen överlag och komplettera genom att dricka gott om vatten.
Här kommer tipsen kring den vanligaste midsommarmaten:
– Sill
Sill består av bra fetter som ger omega 3 och mättar på ett bra sätt. Låt lagen rinna av eftersom den är gjord av socker.
– Gravad lax
Gravad lax innehåller även det, bra fetter och gravas med hjälp av socker. Gravlaxssåsen är gjord på olja, vilket är kanonbra.
– Gräddfil
Gräddfilen mättar, ger gott om kalcuim och är en mejeriprodukt som innehållre nödvändiga mättade fetter. Ät gärna men som alltid, inte för mycket!
– Köttbullar
Hemmagjorda köttbullar på nöt-, kyckling eller kalkonkött eller köttbullar med hög kötthalt är kanonbra proteinkällor, mättar och passar bra för de småttingar som besöker midsommarfesten. Tänk på att lite saltgurka tillsammans med köttbullarna blir kanonhärliga försnacks.
– Prinskorv
Prinskorv med lite högre kötthalt går väl an, men överlag, så är inte korv ett livsmedel som känns fräscht. Korv innehåller mycket fett och tillsatser som potatismjöl, bindväv, druvsocker eller liknande. Prinskorv kan gärna undvikas om du väljer den hälsosamma linjen och kika annars efter hög kötthalt även här.
– Färskpotatis
Den färska potatisen är hårdare än den ”vanliga”, vilket gör den idealisk i GI-perspektiv. Kall färskpotatis i en potatissallad blir ännu snäppet bättre och med lite citron eller vinäger i dressingen, så är den kanonbra.
– Nubbe
Visst kan du dricka en nubbe på midsommar men komplettera med gott om vatten, så att kroppen kan förbränna alkoholen utan att ta av dina vattenreserver. Om du inte vill snapsa sprit för hälsans skull, så kan vin- eller cidersnaps vara ett bra alternativ.
– Öl
Ölen jäser i magen och innehåller mycket socker, men är också B-vitaminrik. Drick med måtta, fyll på med vatten och varva gärna med annan dryck som inte innehåller socker och alkohol. Tänk på att värmen kan göra kroppen lite extra mottaglig för alkoholen.
– Vin
Vin är hälsosamt i viss mängd när du ser ur hjärt- och kärlperspektiv. Det tillför mycket antioxidanter, då främst i det röda vinet men tänk på att det även tillför mycket energi och alkohol. Blanda gärna det vita vinet med hälften mineralvatten och drick minst ett glas vatten till varje glas rött vin.
– Lightläsk
Lightläsken innehåller aspartam eller sukralos som sötningskällor, vilket gör det lika ohälsosamt som sockersötad läsk. Min åsikt är att lite läsk på midsommar inte är en fara för hälsan, det är när det blir ett vardagsproblem som en hälsofråga uppstår.
– Potatissallad
Tillverka din egen franska potatissallad med kall, färsk potatis, olivolja, citron, färska kryddor och lite havssalt. Din ”vanliga” potatissallad kan du enkelt röra ihop med creme fraiche, kall potatis och lite majonnäs. Använd inga lightprodukter utan ta istället lite mindre på din tallrik.
– Ägghalvor med rom
Ägg är fantastiska proteinkällor och ger mättnad på midsommarbordet. Minska på kaviaren som ni rör ihop med äggulan eftersom den är sockerrik. Använd rom som är fett- och proteinrik och blanda med samt toppa halvan med.
– Ost
Ost är en mejeriprodukt som både är proteinrik och fetrik men den mättar, ger gott om kalcium, kalk och bidrar med smak. Välj en vällagrad ost med mycket smak och längre lagring, vilket gör det till en mindre kolhydratrik variant.
– Jordgubbstårta
En botten på grova mjölsorter eller bovete är ett kalasbra alternativ. Mixa vanlig grädde och använd tillsammans med färska jordgubbar. Välj inga lightprodukter utan ta mindre av tårtan och unna dig en liten bit.
– Rabarberpaj
Rabarbern är ett av de livsmedel som rensar våra tarmar på ett effektivt sätt och fungerar nästan som en tandborste för systemet. Strö fiberhavregryn över rabarbern, söta med rivna äpplen och minska blodsockret med kanel. Om du vill använda pajdeg, så är majsmjöl och rismjöl ett kanonalternativ eftersom de är lite sötare i smaken än bovete och fullkornsmjöl.
– Melon
Melon har ett högt GI, men det beror på att det är så mycket vatten i den. Du måste äta otroligt mycket melon för att komma upp i GI-värde och det är ett bra sätt för att få i dig extra vätska. Mixa gärna flera sorters melon till en härlig sommardrink. Drinken passar utmärkt för barn, som alkoholfri eller som fördrink. Kärnorna innehåller bra fetter och motionerar ditt system, så ät dem gärna.
– Glass
Glassen är bättre om den är gjod på riktigt vis, med grädde istället för den vanligt förekommande skummjölken. Havre- eller sojaglass är oftast lite mindre söt och fungerar för dig som är laktosintolerant. Mixa gärna frukt eller bär för att och tillverka din egen yoghurtglass eller sorbet.