Visst är det fascinerande att det är så lätt (egentligen) att baka och laga mat på ett hälsosamt sätt. Här har jag gjort om min mammas gamla lussebullsrecept till lite hälsostuk. På kosttipset hittar ni kanonroliga gröttips och give away´s-alternativ som är bättre än den vanliga vinflaskan eller chokladasken… perfekt i adventtider!
Hälsosammare Lussebullar
1,7 l vetemjöl
(Byt hälften av mjölet mot rågsiktsmjöl, bovetemjöl eller glutenfri mjölblandning)
1/2 l havremjölk
250 g kesella
1/2 hg jäst
1 1/2 dl finhackade russin
1/2 tsk salt
1 ägg
3 pkt saffran
1 dl rapsolja
Russin till garnering
Torka saffran i svag ugnsvärme. Rör ut jästen i degbunken i lite av den kalla havremjölken. Tillsätt det lätt vispade ägget och kesellan. Värm rapsoljan i en kastrull. Häll på resten av havremjölken och ljumma degspadet. Häll det i degbunken. Tillsätt till saffan, hackade russin, största delen av mjölet och saltet. Arbeta degen så den blir slät, blank, smidig och släpper bunken. Skrapa ner degen från kanterna. Strö över lite mjöl. Lägg på en bakduk och ställ degen att jäsa på varmt, dragfritt ställe.
Arbeta degen på nytt. Baka ut den till flätor, kranar eller kusar. Lägg dem på bakplåtspapper eller smorda plåtar att jäsa. Pensla med ägg. Garnera med russin
Grädda :
Kusar i 250 gr ugn omkring 10 minuter.
Flätor och kransar i 225 gr ugn omkring 20 minuter.
Bäst saffran finns att köpa på apoteket. Övrigt saffran är ofta utblandad med färgämnen mm.
Kramiz