Ökat intag av gröna bladgrönsaker kan minska risk för att utveckla typ-2 diabetes med cirka 15 procent, visar en ny metaanalys baserad på sex olika studier.
Forskarna, från University of Leicester, Storbritannien uppger att dessa fördelar sannolikt kan kopplas samman med grönsakernas antioxidantinnehåll, såsom betakarotener, vitamin C, polyfenoler och magnesium. Metaanalysen publicerades nyligen i British Medical Journal
Diabetes drabbar uppskattningsvis 24 miljoner amerikaner, vilket är motsvarande 8 procent av den amerikanska befolkningen.
Sources: BMJ
2010, 341:c4229, doi:10.1136/bmj.c4229
Fruit and vegetable intake and incidence of type 2 diabetes mellitus: systematic review and meta-analysis
Authors: P. Carter, L.J. Gray, J. Troughton, K. Khunti, M.J. Davies
www.kolhydrater.org
www.zarahssida.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se