En ny undersökning från Fukuoka University i Japan fann att nyfödda barn vars mammor har ätit stora mängder gröna och gula frukter och grönsaker som är rika på betakarotener, också har minskad risk att födas med eksem. Den positiva påverkan som kommer från frukt och grönt är relativt självklar idag men i och med denna studie, så finns betakarotenernas inverkan under fosterstadiet numera fastslaget via forskning.
Forskningsstudien är baserad på 763 kvinnor och deras barn, där studien utvärderade de samband som fanns mellan mammans kost, vanor, livsstil och hälsan hos barnet. Kvinnorna var cirka 30 år gamla och kring vecka 17 in i graviditeten när de ombads att lämna relevant information om sin livsstil och tidigare och nuvarande sjukdomshistoria. Undersökningen fortsatta sedan när barnen var mellan 16 och 24 månader gamla, då forskarna samlades data gällande barnets amning, familjens livsstil samt om barnet utsattes för exempelvis rökning.
Slutsatsen var att gravida kvinnor vars kostvanor involverade höga mängder gröna och gula grönsaker, citrusfrukter och livsmedel rika på betakaroten också födde barn med lägre benägenhet för eksem. Hela 54 procent av barnen från de mödrar som ej ät betakaroten utvecklade eksem medan risken minskade till 32 procent hos de barn som hade betakarotenätande mödrar.
Läs mer om amning och allergier, gravida kvinnors kost och inverkan på barnet:
Allergies and the Breastfeeding Family
Mom’s diet may alter infant’s allergies
Läs mer på mina kost- och motionssajter:
www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.detoxa.nu
www.gravidkost.se
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.ayurveda-guiden.net
www.picknick-tips.info
www.motionstipset.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.elitkoll.se
www.familjetipset.se
www.lektipset.se
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se